gevaren op het internet

Deze drie internetmiljardairs zijn zich bewust van de schadelijke effecten die nieuwe media kunnen hebben. De meest gewelddadige bedreigingen worden in de volgende tekst opgesomd, maar de problemen houden daar niet op.

1. blootstelling en zelfmoordrisico door sexting

Sexting (wat jongeren sexy foto's / selfies / foto's / geposeerde of naaktfoto's noemen) is een van de 5 grootste gevaren van het internet. Sexting is het versturen van intieme foto's van minderjarigen via sociale netwerken zoals WhatsApp, Instagram, TikTok, Facebook, Telegram, Reditt of Snapchat. Volgens een enquête heeft meer dan 4% van de 11- tot 14-jarigen al intieme foto's van zichzelf gestuurd en heeft meer dan 12% gemeld dergelijke foto's te hebben ontvangen.

Helaas is deze trend stijgende. Ouders en leerkrachten moeten alles in het werk stellen om te voorkomen dat de betrokken kinderen psychologische schade oplopen. Na de publicatie van deze beelden worden zij bedreigd met pesterijen door leerlingen, worden zij verstoten en hebben zij vaak psychiatrische behandeling nodig, omdat zij zelfs zelfmoord kunnen plegen.

Wat doe je aan sexting?

Intussen zijn er verschillende houdingen ten aanzien van dit verschijnsel. Sommigen zien sexting als een nieuwe vorm van intieme communicatie, anderen als afwijkend gedrag. De waarheid ligt waarschijnlijk ergens daartussenin en elk geval moet zorgvuldig worden onderzocht. De centrale vraag is altijd: is het schadelijk voor het kind of voor de adolescent? Als dat zo is, moet sexting rigoureus gestopt worden. En natuurlijk zijn gezamenlijke besprekingen en toelichtingen in alle gevallen uiterst belangrijk. Het komt regelmatig voor dat mensen via het internet vrouwen zoeken om te neuken. Dit is niet altijd veilig.

2) Uitsluiting wegens cyberpesten

Sommige leerlingen zijn altijd al het slachtoffer geweest van pesten en uitsluiting, maar het gebruik van digitale media heeft dit probleem naar een nieuw niveau getild. Het toepassingsgebied is in dit geval bijzonder doorslaggevend, aangezien de betrokken leerlingen buiten de klas en de school in verlegenheid kunnen worden gebracht door sociale netwerken.

Sexting kan als pesten worden beschouwd, maar dat geldt ook voor e-mails die uitsluiting in de hand werken, groepscomplotten tegen bepaalde leerlingen of het verspreiden van leugens.

Cyberpesten is zo verraderlijk omdat de betrokkenen voortdurend aan gevaar worden blootgesteld, niet alleen op school maar ook thuis, en zich helemaal niet kunnen afzetten.

Bovendien beseffen ouders en leerkrachten vaak niet wat er aan de hand is. Uiteindelijk wordt de leerling in kwestie niet in het openbaar geslagen of beledigd, maar in het geheim "neergeslagen".

Pesten gebeurt ook vaak "in het echte leven".

In bijna alle gevallen worden kinderen en jongeren die online worden gepest, ook in het echte leven buitengesloten en gepest, aangezien cyberpesten heel vaak een voortzetting is van pesten in de klas via de smartphone en internet.
Wat kan er tegen cyberpesten worden gedaan?

Vernedering en beledigingen moeten altijd gestopt worden. Er zijn een aantal mogelijkheden die, samen, nuttig kunnen zijn en een einde kunnen maken aan pesterijen.

  • Uitschrijven uit sociale netwerken
  • de leraren of de school inlichten en er in de klas over praten.
  • vrienden en steun zoeken
  • praat met mensen die je vertrouwt
  • in de meest ernstige gevallen, bel de politie

bc36ef0e65a17cd4c1795f9bb744f124